Članci
K.o.S.T. - govorna terapija usmjerena na tijelo

To je terapija razvijena u logopedskoj praksi za djecu/maldež s teškoćama govora ili višestrukim teškoćama

K.o.S.T. :

K. Körper na tijelo

o. orientierte usmjerena

S. Sprach govorna

T. Therapie terapija

1. K.o.S.T. je pragmatični (pragmatizam - grč.(pragma-rad, djelovanje - 1. red na kojem se temelji rad, službeni red; 2. propisi koji određuju međusobne odnose;), koncept, utemeljen na dugogodišnjem radnom iskustvu. K.o.S.T. je nastao postupno tijekom desetogodišnjeg rada s osobama koje su imale najraznolikije poremećaje. Razvijen je stoga, što je s jedne strane, zapaženo da kod poremećaja glasa i govora s funkcionalnom komponentom dolazi do čestih recidiva, a s druge strane, što se priznatim postojećim konceptima, kakvi su npr. Bobath i Vojta, uprkos velikom trudu terapeuta i klijenata, često ne postižu dovoljno zadovoljavajući učinci.

2. K.o.S.T. se definira kao cjelovita, samostalna temeljna terapija koja počiva na neurološkim, biološkim i fiziološkim znanjima uz uzimanje u obzir individualnog stupnja psihomotoričkog razvoja, kao integrirajući dio funkcionalno usmjerenog liječenja. K.o.S.T. ujedinjuje nove, cjelovite, na tijelo usmjerene koncepte, s priznatim, dokazanim konceptima i smatra se dopunom logopedskoj terapiji.

K.o.S.T. je filozofija s konceptom vježbi za praktičnu primjenu.

3. K.o.S.T. se temelji na filozofskoj pozadini s područja humanističke psihologije. NLP (NLP=neuroligvističko programiranje) služi K.o.S.T.-u kao okosnica za vođenje razgovora. K.o.S.T. koristi između ostalog elemente CST - kraniosakralne terapije (prema Upledger-u), mrežnu kiropraktiku (prema Epsteinu-u), edu-kineziologiju (prema Dennison-u), hipertoni - X s radom na stopalnim osjetilima (prema Mahony-u), viscrelane manipulacije (prema Barral-u), modificiranu MFT - miofunkcionalnu terapiju (prema Codoni po Garliner-u) i druge.

4. K.o.S.T. je cjeloviti na tijelo usmjeren temeljni sastavni dio funkcionalno usmjerene (govorne) terapije, primjeren kao prateći terapijski postupak kod svih poremećaja glasa i govora koji su udruženi s teškoćom održavanja tijela u uspravnom, pravilnom položaju.

5. K.o.S.T. uzima u obzir sve partnere uključene u terapijski proces - kao temeljni sustav u logopediji stvara nove odnose, usmjeren na dobrobit, ugodan, podupirući, poticajni, oživotvorujući.

Indikacije za primjenu K.o.S.T.

K.o.S.T. djeluje na cjelokupni tjelesni sustav, svrstava se među sustavne intervencije i terapijske postupke kratkog trajanja.

- prikladan kao temeljna terapija za djecu i odrasle pri svim poremećajima govora i glasa povezanim s "minimalnim tjelesnim disfunkcijama" kao što su npr. - loše držanje tijela, sniženi tonus, navika držanja usta otvorenima...

=> posebno

- kod poremećaja koji su dijelom funkcionalno uvjetovani

- kod organski uvjetovanih disfunkcija

- kod blokada sa somatskim simptomima

- kod disharmonija psihofizičkog razvoja

- kao priprema za miofunkcionalnu terapiju

=> primjenjiv kod

- osoba s višestrukim teškoćama

- osoba s oštećenjima osjetila

- osoba s poremećajima gutanja, glasa i govora

- osoba kojima je ozlijeđen mozak

- osoba s poremećajima razvoja govora povezanim s zaostajanjima u psihomotoričkom razvoju

- osoba koje mucaju

- osoba s organski uvjetovanim poremećajima kao što su npr. dispraksije, dizartrije

- osoba koje imaju teškoće učenja povezane sa somatskim simptomima npr. glavoboljom, trboboljom

- djece i mladeži koja su motorički nemirna

- osoba s teškoćama čitanja i pisanja s upadnostima u grafomotorici

Ciljevi primjene K.o.S.T.

U prvom redu nastoji se postići:

- uspravni položaj tijela

- bolje tjelesno osjećanje

- tjelesna provodljivost

- ujednačeni tjelesni tonus

- estetski izgled pri slinjenju/hipersalivaciji

- potpunije i opuštenije držanje usta zatvorenima

- vedrija spremnost za komuniciranje govorom

- emocionalna uravnoteženost

-preobražavanje negativnog stresa (povećanje svjesnosti o poremećenosti) u pozitivni stres (izlaženje na kraj s poremećajem)

- postavljanje fizioloških temelja za učinkovito liječenje uzroka poremećaja

- stvaranje fiziološkog emelja za ciljanu logopedsku intervenciju nakon K.o.S.T. postupka npr. miofunkcionalnu terapiju

Susanne Codoni, Basel, Švicarska, logoped, utemeljiteljica "K.o.S.T. - na tijelo orijentirane govorne terapije", koju primjenjuje vrlo uspješno u radu s djecom s problemima govora, savjetnica za područje govorne terapije djece s teškoćama u razvoju.

još o K.o.S.T.-u

Preuzeto s Krapinskih toplica

Najave

Grupa potpore s našom psihologicom Marinom bit će održana 29.10.2014. u 17h na lokaciji OŠ "Silvije Starhimir Kranjčević", B. Bogišića13

Dođite, pridružite nam se!

Dokumenti
Ovdje preuzmite dokumente i korisne članke

Iskustva majke nedonoščeta

Baby handling