Sabor na osobni zahtjev razriješio pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak

Hrvatski sabor je 28.09.2023. jednoglasno razriješio Anku Slonjšak dužnosti pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI), a razrješenje prije roka zatražila je sama gđa Slonjšak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.
Prenosimo njeno pismo zahvale na suradnji:

“Poštovani predstavnici/e saveza i udruga osoba s invaliditetom, drage osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, roditelji i obitelji  osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, iako mi drugi mandat ističe tek 17. listopada 2024. zbog pogoršanja zdravstvenog stanja podnijela sam na osobni zahtjev prijedlog razrješenja na dužnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Rasprava u Hrvatskom Saboru bila je 26. rujna 2023. i odluku očekujem sa 30. rujna.

Punih 15 godina, odnosno, od 1. srpnja 2008., a zatim od 17. listopada 2016. obnašala sam dužnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U tom razdoblju nastojala sam zajedno sa svojim suradnicima opravdati vašu podršku koju ste mi nesebično dali u oba mandata. Uz vaše sugestije, incijative, suradnju na terenu i prilikom prijedloga zakonodavnih izmjena, činili smo zajedničku snagu pozitivnih promjena u društvu. Nadam se da sam odgovorno i savjesno zajedno sa svojim matičnim i područnim uredima doprinosila poboljšanju uvjeta i kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, kao i njihovih obitelji, na području cijele Hrvatske.

Proteklo razdoblje intenzivnog rada pokazalo je da su promjene na bolje moguće, no posao nije dovršen. Stoga prilikom prijedloga kandidata za novog pravobranitelja/icu, nadam se da ćete se voditi iskustvom i predložiti, odnosno, podržati nepristranog kandidata koji je svojim dosadašnjim zalaganjem i radom dokazao da istinski vjeruje u ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti za osobe s invaliditeom u Hrvatskoj.

Rad na mjestu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom bila je prilika za osobni i profesionalan razvoj, a iskustvo suradnje i rada s vama svakako je doprinijelo tome te vam iznimno zahvaljujem. Odgovarali ste na sugestije i zahtjeve te mnogobrojni napori i promjene ne bi bile moguće bez naše zajedničke suradnje.

Stoga vam se ovom prilikom zahvaljujem na svesrdnoj podršci i povjerenju te vjerujem da će suradnja s novim pravobraniteljem/pravobraniteljicom biti nastavak uspješne suradnje u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, planova i nadasve vizije da ćemo biti društvo jednakih mogućnosti za sve.

Želim vam puno zdravlja te uspjeha na privatnom i poslovnom planu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *