Zahtjev za uvrštenjem lijekova na HZZO A listu

Početkom studenog 2016. smo pisali ministru zdravlja, do sada nismo dobili odgovor. Zahtjev je podržala POSI, a poslali smo i saborskom odboru za zdravstvo.

“Poštovani g. Ministre,

obraćamo vam se s molbom da pomognete obiteljima djece s teškoćama u razvoju, gdje sva djeca imaju višestruke teškoće i veoma teške bolesti kao i 100% stupanj invaliditeta.

Njihovi roditelji muku muče s plaćanjima lijekova koje njihova djeca koriste, a neka su isključivo na dopunskoj listi lijekova, dok su neka i na osnovnoj i na dopunskoj listi, ovisno o pakiranju lijeka.

U tablici su dani samo neki najčešći lijekovi za epilepsiju koje roditelji kupuju jer im dijete npr koristi Lyrica 50 mg. Tu količinu roditelji ne mogu dobiti rezanjem tablete od 150 mg na 3 dijela, pa su prisiljeni kupovati taj lijek, što morate priznati da se kosi s pravima osiguranih osoba prema Ustavu i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Veoma dobar lijek Keppra kojeg koristi puno djece s epilepsijom povremeno bude na osnovnoj listi, ali najčešće uopće nije. Djeca s teškim oblicima epilepsije ne reagiraju dobro na generičke zamjene za lijekove koje već uzimaju godinama.

Veliki broj nepokretne djece ima problem s opstipacijom, pa roditelji nabavljaju mikroklizme u Srbiji jer kod nas nisu uopće uvedene na listu lijekova, a preko granice su jeftinija.

Veliki broj djece s najtežim oblikom cerebralne paralize kao posljedicu nekretanja ima osteoporozu. Lijek Rocatrol se isto ne nalazi na listi HZZO-a.

Mi smo u više navrata upoznali  HZZO s tim problemom i molili da postupe humano i u skladu sa zakonskim obvezama, ali nismo nailazili kod njih na razumijevanje.

Stoga se obraćamo vama za pomoć u ovoj teškoj situaciji. Molimo vas da nas obavijestite o učinjenom.

Hvala unaprijed na razumijevanju.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.