Arhitektonske barijere u Klaićevoj bolnici

Za arhitektonsku pristupačnost našoj jedinoj dječjoj bolnici se borimo još od 2006. godine. Na zadnjem sastanku ove godine nam je obećano da će se promijeniti dizalo i da će se vidjeti što se može učiniti po pitanju ulaznih vrata.

Poštovani,

ponovo Vam se obraćamo s hitnim zahtjevom da osigurate djeci u kolicima adekvatni ulaz u vašu bolnicu.
Vaš odgovor da ulaz pripada zaštićenoj kulturnoj baštini je demantiran od strane Ministarstva kulture (drugi dijelovi bolnice spadaju pod tu kategoriju). 
Riječ je o bolnici koja je po svojem ustroju i ulozi središnja i jedinstvena ustanova za zdravstvenu skrb za djecu i adolescente, najveća je i jedina samostalna bolnica namijenjena djeci u Republici Hrvatskoj s više od 13500 m² korisne površine, 650 djelatnika i 205 bolničkih postelja. U godini se u bolnici hospitalizira više od 11 500 bolesnika i obavi više od milijun medicinskih postupaka. Kroz ambulante poliklinike godišnje prođe 230 000
bolesnika.
Dodatno smatramo da smo predugo čekali (naš prvi zahjev datira od 2007. godine) da se bar neki pomaci naprave. Očitovanje vaše bolnice iz proljeća 2014. da se trebamo strpiti dok se ne izgradi podzemna garaža ispod igrališta gimnazije, smatramo neadekvatnim jer se uopće ne zna kada će (i da li će) taj projekt zaživjeti.
Stoga vas tražimo da osigurate:
1. nesmetani ulaz u bolnicu od strane Klaićeve ulice (vrata na automatsko otvaranje),
2. pristup oftalmološkom i ginekološkom odjelu (postojeći lift je pramli za veća kolica) – razmještanjem tih odjela na pristupačna mjesta u bolnicu
3. kosinu (rampu) za ulaz u Ghetaldusovu trgovinu koja je u zakupu vaših prostorija
4. pristup neuropedijatriji (2 vrata u hodniku)
5. pristup fizikalnoj terapiji
Smatramo da je to minimum prilagodbi koje ne zahtjevaju prevelika novčana sredstva, a služili bi svoj djeci u kolicima, ne samo djeci s teškoćama u razvoju koja su u invalidskim kolicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *